Skip to content
Brand

Vrouwen die samen met Nike anderen inspireerden

10 oktober 2021 15:00
Vrouwen die samen met Nike anderen inspireerden

Over de jaren heen heeft Nike met een hoop inspirerende vrouwen samengewerkt. Of dit nu atleten, muziekartiesten of stylisten waren, de vrouwelijke partners van Nike delen allemaal hun toekomstbeelden en perspectieven met de wereld.

“If you let me play”

In 1995 merkte Nike dat er een groot verschil was tussen meisjes- en jongenssport. Het merk zag dat meisjes minder kansen en mogelijkheden in sport kregen dan jongens. Om dit onderwerp meer naar het licht te brengen, bracht Nike de ‘If You Let Me Play’ campagne uit.

De campagne bestond onder andere uit een filmpje waarin een aantal jonge meisjes te zien zijn. De meisjes vertellen over het belang van sport en de deelname hierin. Met quotes als “If you let me play I will like myself more” en “If you let me play I will have more selfconfidence“.

De campagne werd gezien door 73 miljoen kijkers en resulteerde in een hoop berichten en telefoontjes naar het hoofdkantoor van Nike. Daarnaast werd de video ook ‘inspirerend’ genoemd door verschillende organisaties, zoals de Presidents Conference on youth, drugs and violence en Girls, Inc.

Sheryl Swoopes

Sheryl Swoopes | Image by WNBA

In hetzelfde jaar als de ‘If you let me play’ campagne, tekende Nike ook meteen zijn eerste vrouwelijke partner, Sheryl Swoopes. Sheryl is een Amerikaanse basketbalspeelster en tekende in 1997 een contract bij de WNBA (Woman’s National Basketball Assoiciation). Samen met haar basketbalteam heeft zij drie keer goud gewonnen tijdens de Olympische Zomerspelen. Daarnaast ontving de atleet ook twee keer goud tijdens het Wereldkampioenschap basketbal.

Op haar 7e ontdekte Sheryl haar liefde voor basketbal. De atleet raakte geïnspireerd door haar eigen broer, die door het basketballen een studiebeurs aangeboden kreeg. Wat Sheryl opviel tijdens haar jeugd, was dat zij nooit vrouwen zag basketballen op televisie. In haar ogen leek het bijna onmogelijk om als vrouw dit voor elkaar te krijgen.

Samen met Nike bracht Sheryl de Nike Air Swoopes uit. Deze werden gelanceerd als basketbalschoen speciaal voor de dames. Tijdens het ontwerpen van deze schoen richtte de atleet zich het meest op functionaliteit en stijl.

Design of the Nike Air Swoopes | Image by Nike

Het silhouet ontving een futuristisch design en werd afgewerkt met nette lijnen. De kicks werden licht opgevoerd en voegde ook steun aan de enkels toe. Daarnaast bevat de sneaker een pull-tab op de hiel. Deze werden aan het model toegevoegd zodat dames hun nagels niet beschadigen tijdens het aantrekken van de schoen.

De schoen bracht veel impact op het vrouwen basketbal. Daarnaast heeft de atleet een hoop meisjes weten te inspireren tot het spelen van basketbal, door te laten zien wat zij bereikt heeft en waar zij vandaan komt.

Nike Air Swoopes | Image by Nike

Serena Williams

Serena Williams | Image by Nike

Na het tekenen van Sheryl Swoopes volgden er een hoop andere dames. Zo komt ook Serena Williams voort uit de lijst van vrouwelijke partners van Nike. Nadat de atleet haar samenwerking met Puma in 2003 beëindigde, duurde het niet lang voordat Nike besloot om Serena binnen te halen als nieuwe lid van de Swoosh familie.

Serena is een professionele tennisspeler uit de Verenigde Staten en draagt de titel veelvoudig grandslamwinnares. De atleet veroverde 23 grandslamtitels in het enkelspel van het grandslamtoernooi. Samen met Nike heeft Serena al een aantal collecties uitgebracht, deze bestonden uit verschillende items voor zowel op het tennisveld, als het dagelijks gebruik.

In 2021 komen de twee opnieuw samen voor de ‘Serena Williams Design Crew‘ capsule. Voor deze collab schuiven Serena en Nike samen aan tafel met tien andere designers van verschillende achtergronden. Hiermee probeert de tennisspeler te laten zien dat diversiteit belangrijk is voor niet alleen het ontwerpproces, maar ook voor de toekomst.

Serena vertelt dat het belangrijk is om de waarde van diversiteit te kennen. Door het hebben van diversiteit ontdek je nieuwe perspectieven. Dit leidt uiteindelijk tot nieuwe ideeën en betere resultaten. Verder probeert Serena meerdere diverse community’s op te bouwen, terwijl zij anderen inspireert om hun dromen te volgen en liefde te hebben voor sport.

Momo Hassan-Odukale

 Momo Hassan-Odukale
Beyond the Fit : Momo Hassan-Odukale | Image by Nike

Serena is niet het enige figuur die diversiteit een belangrijke factor vindt. Voor de serie ‘Beyond The Fit’ is Nike samengekomen met Momo Hassan-Odukale. In deze serie vertellen verschillende creatieve talenten hun verhaal over hun persoonlijke stijl en identiteit. Momo is een creative director en styliste en probeert aandacht te brengen aan de Afrikaanse mode.

Momo heeft een Nigeriaanse achtergrond en woont in Lagos. In de serie laat Nike zien hoe de styliste haar outfits combineert met merken uit heel Afrika. Zo probeert zij de Afrikaanse mode meer naar het licht te brengen. Hiervoor is zij niet per se gericht op Westerse landen, maar ook op de mensen uit Lagos.

Vrouwen Nike
Image by Nike
Vrouwen Nike
Image by Nike

Voor de styliste is het belangrijk om het beeld te veranderen over wat men denkt wat Afrikaans is. Wanneer Momo vertelt dat zij een Afrikaanse ontwerper is, worden er vaak kleurrijke stoffen en prints op haar designs verwacht. Door de Afrikaanse mode in het licht te brengen, probeert Momo de stereotyperende beelden van wat Afrika is of wie Afrikanen zijn, los te laten.

Megan Thee Stallion

Megan Thee Stallion
New Hotties : Megan Thee Stallion | Image By Nike

Een krachtige vrouw kan op vele manieren omschreven worden. Door haar liedjes en skills in dansen werd Megan Thee Stallion in 2021 één van de nieuwste vrouwelijke partners van Nike. Megan is een rapper, zangeres en songwriter en begon op 16-jarige leeftijd met het schrijven van raps. In 2020 bracht de artiest haar debuutalbum uit genaamd ‘Good News’ en heeft zij een plekje weten te veroveren in de top 10 van de Bilboards 100.

Samen met Nike deelt Megan in de ‘New Hotties’ campagne haar persoonlijke sportreis met de wereld. Hiermee probeert zij haar fans, ook wel bekend als ‘Hotties’, een nieuwe betekenis te geven over wat sport nu eigenlijk voor haar inhoudt.

Megan werd in haar jeugd vaak door familie en vrienden aangemoedigd om mee te doen aan verschillende sporten. Zo ontdekte zij de wereld van dans en gebruikte dit als een positieve uitlaatklep.

Met dans ontving de artiest zelfvertrouwen en kon zij haarzelf als een echte atleet zien. Één van Megan’s bekendste moves op stage zijn haar squat bewegingen in dansvorm. Deze worden ook wel de ‘Megan Knees‘ genoemd. Dit doet de artiest terwijl ze aan het rappen is.

Vrouwen Nike
Image by Nike
Vrouwen Nike
Image by Nike

Daarnaast probeert Megan ook aandacht te schenken aan de gezondheid en welzijn van niet alleen de hotties, maar ook van haarzelf. Megan vindt het namelijk belangrijk om haar fans te laten zien dat er ook moeilijke momenten zijn in haar reis.

Bebe Vio

Bebe Vio
Het nieuwe erbij horen: Bebe Vio | Image by Nike

Net zoals hoe Sheryl Swoopes een hoop dames heeft geïnspireerd tot het basketballen, inspireert Bebe Vio een hele generatie para-atleten. Bebe is een professionele schermatleet die op 11-jarige leeftijd een hersenvliesontsteking kreeg. Hierdoor verloor zij haar benen en voorarmen.

Bebe schermde al sinds haar 5e, maar begon pas op haar 13e aan het paralympische sport. De para-atleet vond door middel van sport een manier om haar zelf te kunnen uiten. Samen met Nike vertelt Bebe haar visie op de toekomst en laat zij zien dat sporten mogelijk is voor iedereen die graag speelt.

Vrouwen Nike

Bij het paralympische sport ontdekte Bebe een hele nieuwe wereld. Hierdoor realiseerde zij dat het niet uitmaakt of je beperkt bent of niet. Door sport kun je namelijk een geweldige versie van jezelf creëren.

“When we all play, we are all part of the same team.”

Bebe Vio.

Dit waren een aantal belangrijke samenwerkingen tussen vrouwen en Nike. Uiteraard zijn er door de jaren heen meer inspirerende dames geweest die hebben samengewerkt met Nike. Daarnaast zullen wij toekomstige samenwerkingen waar vrouwen centraal staan op de voet blijven volgen.

Wil jij meer van zulke berichten lezen? Download dan de Sneakerjagers app en neem een kijkje bij onze blogs. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram, Facebook en Twitter.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date