In september is Rotterdam de thuishaven van Street Culture tijdens de Zomer op Zuid. Van 8 tot en met 17 september 2023 zijn er in Rotterdam verschillende street art exposities van All Caps te bezoeken en kon je meedoen met diverse workshops en activiteiten bij RSCW. Afgelopen weekend was ook Sneakerjagers aanwezig en spraken we met de oprichter van RSCW. Bekijk hier hoe het festivalweekend van de Rotterdam Street Culture Week 2023 verliep.
Rotterdam Street Culture 2023
De zesde editie van de Rotterdam Street Culture Week (RSCW) ging afgelopen weekend van start. Het event werd in 2018 in samenwerking met Stichting Game Changers opgericht en is sindsdien erg gegroeid in omvang en bereik. Het festival richt zich op de straatcultuur in Rotterdam, een stad waarin deze subcultuur een erg grote rol speelt.
In samenwerking met meerdere organisaties en partners wil Rotterdam Street Culture Week straatcultuur nadrukkelijker op de kaart zetten en toegankelijker maken voor een breed publiek. Dit doet het initiatief met inspirerende talks en uitdagende workshops in het zuiden van Rotterdam.
Het festival legt de focus op verschillende stromingen uit de straatcultuur, waaronder basketbal, hiphop, straatvoetbal, skaten, graffiti en bijhorende subculturen. Op 8 september werd het festival in stijl ingeluid. Sneakerjagers ging op pad en was aanwezig bij de diverse optredens en workshops.
Festivalweekend – zaterdag
Het festival had een uitgebreid programma. Sneakerjagers was op de zaterdag aanwezig en startte de dag bij het terrein van de Rotterdam Street Culture Week aan de Koperslagerstraat. Hier waren straatartiesten uit verschillende streken druk bezig met het versieren van de muren. De gebouwen waren kleurrijk aangekleed in unieke graffitiwerken en hier en daar kon je nog een van de artiesten spotten.
Gedurende de dag reden er tuktuks die je van het ene event naar het andere brachten. De wagentjes waren gemakkelijk te erkennen aan het bord op de bovenkant (en natuurlijk het ontbreken van een voorwiel). Op het festivalterrein kon je bij verschillende streetfood trucks eten en drinken halen. Daarnaast werden er optredens gehouden van onder andere rappers Antje, ADF Samski en later op de avond Hef.
Al lopend door Rotterdam-Zuid spotte je het ene street art werk na de ander, elk resultaat van het All Caps festival. De een op een grote muur, de ander op een elektriciteitskastje – genoeg om je te laten inspireren. Rond 15:00 uur werd de H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. bokaal uitgereikt op het Helderheidplein in Zuid, een plein dat gekenmerkt wordt door de unieke graffiti werken.
Het kleurrijke plein is vernoemd naar de rapper Helderheid die in 2004 overleed. De artiest zette zich op verschillende manieren in voor de wijk en kreeg daarom ook zijn eigen plein. De H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. bokaal werd uitgereikt aan de persoon of artiest die zich op zijn eigen wijze inzette voor de wijk. Dit jaar kreeg de prijs voor het eerst een vrouwelijke winnaar.
Skateland
De volgende stop op de planning was Skateland. Hier vond het Rotterdam Open Skate Content plaats waarin jongens en meisjes het tegen elkaar opnamen in de indoor skatehal. De beste en meest ingewikkelde stunts werden uit de kast gehaald om zo de bokaal mee naar huis te kunnen nemen, of in dit geval, een auto. Het Rotterdamse kledinglabel Banlieue stelde een Volkswagen Golf beschikbaar als prijs voor de ‘best trick’.
Skateland Rotterdam is al jaren dé plek voor skaters in heel Nederland. Met het event wil de organisatie meer aandacht vestigen op de sport. In de toekomst wil Skateland ook wereldwijd weer een rol gaan spelen in kampioenschappen. De Rotterdamse evenementenhal Ahoy is al jaren een hotspot voor skate contests en als het aan Skateland ligt, worden hier ook de volgende kampioenschappen gehouden.
Naast skaten is Skateland Rotterdam ook een plek om samen te komen, met of zonder je skateboard. Op het event worden evenementen georganiseerd. Ook wordt de hal gebruikt voor de sport BMX.
Kunst door heel Rotterdam
Naast de events, contests en optredens kon je door heel Rotterdam kunstwerken spotten. Van graffiti tot aan moderne kunst, voor iedere liefhebber was er wel iets. In een koepel in het Mallegatpark werd de expositie ‘Mondriaan to Montana’ getoond, een expositie neergezet door drie graffitiartiesten uit Rotterdam en omstreken.
De expositie blikte terug op de oorsprong van de drie artiesten hun werk, wat begon op een verlaten treinspoor. In de koepel werd de locatie nagebootst op een artistieke wijze. Daarnaast was op het plein van Mallegatpark een container te zien die door kinderen uit Rotterdam beschilderd was.
RSCW-terrein
De dag werd afgesloten op het terrein van de Rotterdam Street Culture Week. Op het terrein kwamen alle subculturen samen, van kunst tot aan basketbal, freerunnen en breakdance. In de Panna Pro Arena werden de slimste tricks uit de kast gehaald. Voetballers van alle leeftijden en niveaus waren welkom en werden tegen elkaar opgezet in de arena.
Op de Rush Runway werden freestylers uitgedaagd om hun beste tricks te tonen. Daarnaast was er in de Lion’s Hoop Haven ruimte voor basketballers. De Groove Gazebo was de hotspot voor breakdancers, die tegen elkaar om de titel ‘Best Breakdancer’ streden en op het Zuidplein werd het NK Beatboxing gehouden.
Een uitgebreid programma met uiteenlopende activiteiten dus. Volgens RSCW Artistiek Directeur Rajiv Bhagwanbali is dit wat de Rotterdam Street Culture Week ook zo interessant maakt, de overlapping tussen de diverse subculturen binnen de street culture.
Oprichter Rajiv
“De motivatie achter dit festival is dat we heel graag de straatcultuur in zijn beste vorm willen laten zien aan de rest van de wereld”, vertelt Rajiv. “Met dit festival tonen we je de verbindende werking van street culture en is duidelijk te zien wat de cultuur kan betekenen voor de wijk en stad.”
Rajiv is al langere tijd betrokken bij het team van de Rotterdam Street Culture Week. Met het event wil hij sport, cultuur en muziek bij elkaar brengen in hartje Rotterdam. “Rotterdam is dé plek voor street culture, of je hier nu geboren bent of niet, iedereen uit de cultuur ziet Rotterdam als thuis.”
Ondanks dat het festival bestaat uit diverse activiteiten, is er volgens Rajiv een duidelijk verbindende factor. “Hetgeen dat al deze activiteiten met elkaar verbindt, is de liefde voor muziek. Muziek is de key. Welke sport of passie je ook beoefent, de cultuur leeft in elk van ons. Street culture omvat alles wat je hier ziet; fashion, food, kunst en sport.”
Rajiv is ook over deze editie weer erg enthousiast en ziet de toekomst rooskleurig in: “Het evenement is als het ware een katalysator voor de rest van het jaar, een uitroepteken aan het einde van een lange zin. In de toekomst willen we street culture in het dagelijks leven van Rotterdam brengen, niet alleen tijdens dit soort events.”
Rajiv is tevreden en kan nu al niet wachten op wat de toekomst te brengen heeft. “Kijk om je heen, dit is toch fantastisch om te zien?”
Volgend weekend
De dag werd in stijl afgesloten door rappers Hef en Antje. Wij van Sneakerjagers willen de Rotterdam Street Culture Week bedanken voor de uitnodiging en kijken uit naar de volgende editie!
Mocht je geïnteresseerd zijn in de rest van het programma, neem dan een kijkje op het Instagram-account van Rotterdam Street Culture Week @rotterdamstreetcultureweek en van @allcaps_rotterdam. Bekijk hieronder de sfeerbeelden van afgelopen zaterdag. Houd het Sneakerjagers Instagram account (@sneakerjagers) in de gaten voor meer content als dit.