Skip to content
Editorial

Enkele hoogtepunten van Paris Fashion Week Menswear SS25

25 juni 2024 12:45
Enkele hoogtepunten van Paris Fashion Week Menswear SS25

Afgelopen week vond Paris Fashion Week plaats in hartje Frankrijk. Van 18 tot en met 23 juni 2024 toonden high-end merken als Louis Vuitton, Dior, Loewe en velen meer hun collectie voor het zomerseizoen van 2025. Het was wederom weer een bewogen week met veel unieke releases, collabs en designs.

Bekijk hier enkele hoogtepunten van Paris Fashion Week SS25.

Pharrell Williams speelt opnieuw prominente rol

Zeg je Paris Fashion Week, dan zeg je Pharrell Williams. Sinds de designer het stokje overnam van Virgil Abloh, heeft Williams keer op keer bewezen dat hij maar al te goed op zijn plek zit bij Louis Vuitton. Naast zijn spraakmakende designs zijn ook zijn runways keer op keer een groot succes.

Speciaal voor de Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025 collectie nam Williams de La Maison de l’UNESCO over in hartje Parijs. De collectie bestond uit uiteenlopende designs – van monogram tassen tot aan met diamanten bedekte jackets en shirts.

Ook de sport voetbal leek centraal te staan deze collectie, met een speciale ‘LV*VERS UNITED’ voetbalschoen en een jacket, bestaande uit LV voetballen.

Louis Vuitton SS25
Beelden Getty Images/Louis Vuitton
Louis Vuitton SS25

Supersized adidas Superstar

Naast het succes van de Louis Vuitton runway, onthulde Pharrell Williams ook een volgend project met adidas. Williams is geen vreemde bij adidas. In het verleden werkte de designer met zijn label Humanrace samen aan diverse collecties die vaak kleurrijke, monotone sneakers bevatten. De volgende samenwerking lijkt los te staan van Humanrace.

adidas Superstar 92 Paris Fashion Week

Complex deelde de eerste beelden van een adidas Superstar 92 in samenwerking met Williams. De sneaker heeft een oversized look en een brede pasvorm die doet denken aan silhouetten als de Campus 00s en NRTN. De sneaker verschijnt in de klassieke colorways ‘Black’ en ‘White’. De verpakking, om het maar zo te noemen, hint naar de geboorteplaats van Williams, Virginia.

adidas Superstar 92

Kort na de eerste beelden van de adidas Superstar 92 verschenen er ook beelden van een Superstar 82 en Superstar 72.

Nigo en Nike

Van Pharrell Williams naar het andere Neptunes-lid, Nigo. De Japanse muziekproducent, designer, BAPE-oprichter en huidig creatief directeur bij KENZO toonde tijdens de SS25 show van KENZO zijn verwachte samenwerking met Nike.

Nigo Nike Air Force 3 Paris Fashion Week
@stevenvictor

Na ruim 20 jaar samengewerkt te hebben met adidas, verscheen de designer in een kleurrijke Nike Air Force 3, geïnspireerd op de Air Force 3 High ‘Escape’ uit 1988. Op moment van schrijven licht Nigo’s label BAPE nog altijd in een rechtszaak met Nike voor het “kopieren” van verschillende designs, maar het lijkt erop dat Nike dit Nigo niet kwalijk neemt.

A$AP Rocky maakt zijn debuut

Een andere muzikant die de runway van Parijs overnam betrad, was A$AP Rocky. De artiest en vader van twee samen met vriendin Rihanna debuteerde zijn nieuwe collectie ‘AMERICAN SABOTAGE’ van het kledinglabel AWGE. De runway had een ‘old skool’ vibe en toonde uiteenlopende designs die stuk voor stuk op een eigen manier A$AP Rocky schreeuwden.

Naast het tonen van zijn nieuwe collectie, kondigde Rocky ook zijn volgende album getiteld ‘DON’T BE DUMB’ aan, dat op 30 augustus zal releasen.

KidSuper ‘IT’S ALL UP IN THE AIR’ circusshow

Iemand die jaar op jaar de runways van Paris Fashion Week weet te veroveren, is Colm Dillane, oprichter van KidSuper. Wie bekend is met zijn werk, weet dat de designer uit Brooklyn niet bang is om risico’s te nemen. Na zijn succesvolle runway van vorig jaar, toen voetballegende Ronaldinho de runway afsloot, kwam KidSuper dit keer met een circus geïnspireerde runway.

Voor de ‘IT’S ALL UP IN THE AIR’ runway werkte KidSuper samen met Cirque du Soleil. Het resultaat: verbluffend. Van modellen aan marionettensnoeren tot aan schilderijen op de outfits en Dillane op stelten – de show van KidSuper was mijn persoonlijke favoriet van dit seizoen (sorry Pharrell).

Comme des Garçons toont volgende Nike collab

Comme des Garcons x Nike Sense 96
Sneaker Freaker

Japans kleding label Comme des Garçons slaat opnieuw de handen ineen met Nike. Na het succes van de Air Max Sunder en Air Max 97 releases, lijkt het duo nu met een hybride silhouet te komen – de Nike Sense 96. Tijdens de Comme des Garçons SS25 runway verscheen het silhouet in drie colorways; een roze, witte en zwarte.

De Nike Sense 96 combineert de upper van de welbekende Nike Air Max 96 en voegt hier elementen van de ISPA Sense sneaker aan toe. Het is nog niet bekend wanneer deze samenwerking zal gaan releasen.

Dries van Noten afscheid

Aan alles komt een eind, zo ook aan de carrière van Dries van Noten. De Belgische ontwerper neemt na veertig jaar afscheid van zijn gelijknamige kledinglabel. Van Noten liet eerder dit jaar al weten dat hij het merk zal verlaten, dus de verwachtingen voor zijn runway waren hoog.

Dries van Noten Paris Fashion Week
Getty Images

De laatste runway van designer van Noten bracht ode aan de runway uit 2006 die bedekt was met gouden bladeren, enkel kleurden de bladeren dit keer zilver. De collectie was precies wat je zou verwachten van de designer: een enthousiast samenspel van materialen, gekenmerkt door aangenaam vreemde doorzichtige jassen die samensmelten met loose-fitting tailoring.

De designer liet weten dat zijn vertrek bij het label niet het einde van Dries van Noten betekende. Wie zijn rol over zal nemen, is nog niet bekend.

Rick Owens maakt een 180°

Rick Owens, bekend van zijn monotone, zwarte designs, deed het dit jaar compleet anders. De ontwerper toonde zijn volgende collectie, genaamd ‘HOLLYWOOD’, voor Palais de Tokyo, hartje Parijs. Evenals KidSuper, leek ook Owens geïnspireerd te zijn door het circus in combinatie met de Olympische Spelen. Complete stellages werden over de runway gedragen, terwijl de modellen in witte jurken, boots en capes paradeerden.

Een serene, bijna dystopische runway die hier en daar deed denken aan de Dune saga. Een hoogtepunt van de week, dat zeker.

Iris van Herpen stapt in de wereld van kunst

Dat de creaties van de Nederlandse designer Iris van Herpen kunst waren dat wisten we al, maar het lijkt erop dat de ontwerpster er een schepje bovenop doet. Hoewel de show officieel niet onder het programma van Paris Fashion Week viel, verdient de Iris van Herpen ‘Hybrid Show’ (die tevens in Parijs getoond werd) zeker een plekje in dit rijtje.

De ontwerpen zijn geïnspireerd op het boek ‘An immense World, How Animal Senses Reveal the Hidden Realms Around Us’, geschreven door Ed Yong. De collectie toont dynamische op natuur geïnspireerde designs, vormgegeven op de meest kunstzinnige manier die we van de Nederlandse gewend zijn.

Het lijkt erop dat de shows tijdens Paris Fashion Week met het jaar extravaganter worden – en mij hoor je niet klagen. Tot de volgende!

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date