Sam Zegelink, designer en oprichter van het merk Saint Muze, startte in 2020 met het ontwerpen van haar welbekende puffer tassen. Iets wat begon als corona project, is in de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot een populair tassenmerk onder sneaker liefhebbers, met oog op duurzaamheid. Ook voor komend jaar heeft Sam grootse plannen voor Saint Muze.
Saint Muze
Sam Zegelink (22) was 19 jaar toen ze in 2020 begon met Saint Muze. Dit begon als corona project en groeide al snel uit tot een full-time job. “Ik begon met het verkopen en delen van mijn tassen via Instagram en kreeg dan wel eens een aanvraag voor een tas”, vertelt Sam. “Dit ging in het begin best geleidelijk.” De tassen die Sam ontwerpt, zijn 1 of 1, wat betekent dat elke tas met de hand gemaakt wordt en uniek in zijn soort is. Wat begon als een zelfstandig project, is uitgegroeid tot een well known bedrijf bij sneaker liefhebbers.
Het platform Hypebae heeft een grote rol gespeeld in het succes van Saint Muze, vertelt Sam. “Op ten duur heeft Hypebae een van de tassen gepost en binnen een nacht kreeg Saint Muze (@saintmuze) er enorm veel volgers bij. Ik kreeg aanvragen vanuit de hele wereld en sindsdien is het erg hard gegaan.” Zodanig hard, dat Sam momenteel op zoek is naar een eigen atelier en team om de lijn van Saint Muze uit te breiden.
Volgens Sam ligt het succes van Saint Muze in het feit dat het een bedrijf is dat met oog op duurzaamheid ontwerpt. De tassen worden met tweedehands kleding gemaakt en worden op aanvraag ontworpen. “Ik had niet verwacht dat Saint Muze zo groot zou worden als dat het nu is. Ik vind het erg bijzonder om te zien dat het mensen inspireert om ook meer sustainable te denken”, aldus Sam.
Duurzaamheid centraal
Duurzaamheid is dan ook een van de kernwaardes van Saint Muze. Al sinds jongs af aan is Sam bezig met sustainability: “Toen ik op de middelbare school zat, deed ik een presentatie over fast fashion. Ik leerde hoe de industrie in elkaar zat en kwam er achter hoe slecht de fashionwereld voor het milieu was.” Dit resulteerde zich in Saint Muze. “Ik wilde een merk maken dat niet aan kinderarbeid deed en voor iedereen beschikbaar was”, aldus Sam.
Ze merkte in die tijd dat er nog niet veel merken waren die op een duurzame manier kleding produceerde en de merken die dat wél deden, erg duur waren. “Je wilt er ook gewoon leuk uitzien op die leeftijd”, vertelt Sam. “Als duurzame kleding dan erg duur is, wordt het je heel lastig gemaakt om die keuze te maken met je minimale loontje.” Hier moest verandering in komen. Met Saint Muze wil Sam kleding en accessoires maken die op een eerlijke en duurzame manier gemaakt zijn, maar ook beschikbaar zijn voor jongeren van haar leeftijd.
Volgens Sam is de term sustainability sinds de oprichting van Saint Muze steeds meer een norm geworden. “Duurzaamheid in de kledingindustrie wordt steeds algemener. Wanneer je vroeger de term sustainable noemde, dacht men al gauw aan geiten wollen sokken. Nu is dat wel aan het veranderen, er zijn tegenwoordig super veel toffe sustainable brands.”
Verhaal achter de designs
Ook merkt ze dat het feit dat Saint Muze duurzaam is, veel customers enthousiast maakt. Met haar tassen en designs, is Sam vaak te vinden op verschillende events, zo ook Sneakerness, een welbekend evenement onder sneakerliefhebbers. “Wanneer ik bijvoorbeeld op zulke events sta en mensen zijn geïnteresseerd in mijn tassen, worden ze vaak nog enthousiaster wanneer ik hen vertel dat de designs van gerecyclede materialen worden gemaakt. Dat is heel leuk om te zien.”
In de volgende collecties wil Sam nog meer aandacht brengen op duurzaamheid binnen Saint Muze. Niet alleen tassen verkopen, maar ook het verhaal achter de designs vertellen. “We zijn nu ook bezig om achter de schermen meer te laten zien waar de tassen van gemaakt zijn, dat de klant het hele verhaal van het product meekrijgt”, aldus Sam.
Werkwijze Saint Muze
Want er zit nogal een hoop werk achter een tas van Saint Muze. Omdat het merk zelfstandig gerund wordt door Sam, is ze dagelijks achter haar naaimachine te vinden en maakt ze rond de 15 tassen per week. Dit begint met een uitgebreide zoektocht op tweedehands platform Vinted. “Ik scroll elke dag op Vinted voor geschikte items”, vertelt Sam. “Eerst kocht ik bulks in, maar ik merkte al gauw dat daar ook veel onbruikbare dingen tussen zaten. De shirts, jassen of broeken die ik op Vinted haal, mag ik vervolgens allemaal verknippen.”
De puffer tassen, Saint Muze’s populairste design, worden gemaakt van vintage items van merken als Nike, adidas, Stüssy en The North Face. Shirts worden verknipt en ‘stuffed’ om vervolgens als tas te dienen. Naast de huidige collectie van Saint Muze, kunnen klanten ook aanvragen doen. In deze aanvragen kunnen specifieke wensen worden doorgegeven. “Ik heb ooit een puffer tas gemaakt voor Celmatique. Zij had een pastelkleurige broek aan mij gegeven en wou hierbij een bijbehorende tas. Dan moet je op Vinted zoeken tot je erbij neervalt, om die zelfde kleur te kunnen vinden”, vertelt Sam. “Dat is soms wel een uitdaging, maar het maakt het ook wel leuk.”
Ondanks het brede aanbod van Saint Muze, is er een specifiek item wat standaard binnen no-time uitverkocht is. “De Nike puffer tas, dat blijft toch echt wel de favoriet”, vertelt Sam. “Ik denk dat 85% van alles dat ik maak, van Nike is.” Ondanks dat Sam nog altijd veel plezier haalt uit haar werk, merkt ze dat het grote succes van haar eigen brand ook met veel druk komt, met name na de decembermaand. “Deze kerst was enorm druk. Als je dan dag en nacht achter de naaimachine zit, ben je het wel is zat.”
Uitbreiding Saint Muze
Dit is dan ook de reden dat Sam momenteel op zoek is naar een eigen werkplek en het team wil uitbreiden. “Ik wil heel graag gaan uitbreiden, dat is mijn doel voor 2023; een klein team hebben met een eigen atelier.” Het jaar 2022 is een sterk jaar geweest voor Saint Muze. In september hield Sam haar eerste modeshow in Amerika en stortte ze zich voor het eerst in tijden weer op het ontwerpen van kleding. Saint Muze begon als kledingmerk en het ontwerpen van kleding is volgens Sam nog altijd het doel van het merk: “In feite was dat ook mijn intentie met het merk; kleding maken dat voor iedereen beschikbaar is.”
Tijdens deze modeshow waren er een aantal items die erg opvielen. Zodanig, dat Saint Muze deze nu op grote schaal uit gaat brengen. “In januari breng ik mijn eerste Saint Muze pak uit. Daar ben ik heel excited over.” De pakken zijn iets heel anders dan de tassen die we van het merk gewend zijn. “Dat vind ik ook wel spannend”, vertelt Sam. “Zo zijn de pakken ook echt van het merk Saint Muze, niet van Nike of andere merken die ik in mijn tassen gebruik.”
Ook in de kledinglijn van het merk staat duurzaamheid centraal en gebruiken de items left-over stoffen van grote bedrijven. Momenteel is Sam druk bezig met het neerzetten van haar kledinglijn. “Het is stiekem ook erg verfrissend om weer iets anders te doen”, vertelt ze. De eerste items uit de kledinglijn kunnen we in januari 2023 verwachten.
Toekomst
Na twee erg succesvolle jaren, kijkt Sam positief naar de toekomst: “Het jaar 2022 was een bizar jaar voor Saint Muze. In een korte tijd is het bedrijf zo hard gegroeid, dat had ik nooit durven dromen.” Ondanks het grote succes van haar eenmanszaak, blijft Sam ook bescheiden over haar merk: “Ik heb ook gewoon geluk dat wat ik doe zo aanslaat.”
Op de vraag waar Saint Muze er over tien jaar uitziet, moet Sam even nadenken. “Ik hoop dat Saint Muze over tien jaar in een groot warenhuis ligt, dat lijkt me heel tof. Ook lijkt het me gaaf om met bestaande merken samen te werken en hun items te upcyclen. Ik denk dat dit iets heel tofs kan zijn.”
Voor komend jaar richt ze zich vooral op het ontwerpen van haar kledinglijn en hoopt ze voor 2023 een atelier in Amsterdam te hebben. “Misschien een ambitieus plan, maar een meid mag dromen”, aldus Sam.