Skip to content
Newsfeed

Nike zet samenwerking met Tom Sachs voort

1 oktober 2024 14:33
Nike zet samenwerking met Tom Sachs voort

Afgelopen maandag kondigde Nike aan dat het merk zijn samenwerking met New Yorkse artiest Tom Sachs voort zal zetten. In 2023 zette Nike de samenwerking met Sachs op pauze, nadat er een rapport verscheen waarin naar voren kwam dat de artiest op onethische wijze te werk ging in zijn studio.

Nike zegt zijn relatie met Sachs herzien te hebben en heeft besloten om de samenwerking weer op te pakken met de release van de Mars Yard 3.0 als eerst op de planning.

Tom Sachs

Tom Sachs en Nike gaan ver terug. Sachs bracht in 2012 zijn eerste project met Nike uit, genaamd de Mars Yard sneaker. In een tijdspan van ruim tien jaar bracht het duo diverse projecten uit, met de General Purpose Shoe, die in 2022 zijn debuut maakte, als laatste samenwerking.

In 2023 verscheen het rapport van Curbed waarin naar voren kwam dat de werkomstandigheden binnen de werkplaats van Sachs schrijnend waren. Het rapport deelde ervaringen van enkele werknemers die de werkplek als cultachtig omschreven, mede door de strenge studio – dieet- en fitnessregimes en communicatierichtlijnen.

Volgens werknemers zou Sachs met voorwerpen naar hen gooien of ze uitschelden. Daarnaast had de kunstenaar geregeld last van woedeaanvallen en waren er referenties naar hakenkruizen gevonden in de werkplaats. Deze waren volgens Sachs, die zelf joods is, bedoeld om “dit pijnlijke deel van de Joodse geschiedenis te ondermijnen en terug te winnen”.

Mars Yard 3.0

Ondanks deze geruchten zet Nike zijn samenwerking voort met Sachs. Het merk liet weten zijn relatie met Sachts herzien te hebben en besloten heeft om door te gaan met hun projecten. Het duo maakt op het moment van schrijven zich klaar voor de release van de Mars Yard 3.0 die in 2025 bij Nike zal verschijnen.

Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor updates rondom deze samenwerking.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date