Skip to content
Newsfeed

Nike dient rechtszaak van $60 miljoen in tegen The Shoe Surgeon

16 juli 2024 10:47
Nike dient rechtszaak van $60 miljoen in tegen The Shoe Surgeon

Nike heeft Dominic Ciambrone, beter bekend als The Shoe Surgeon, aangeklaagd voor het kopiëren van designs en het gebruiken van het Nike merk. In het verleden heeft Nike rechtszaken aangespannen tegen Warren Lotas, BAPE en John Greiger voor dezelfde redenen. Deze rechtszaken zijn elk tot een schikking gekomen en nu is The Shoe Surgeon aan de beurt.

The Shoe Surgeon

Custom sneakerdesigner The Shoe Surgeon (@theshoesurgeon) is een welbekende naam bij sneakerliefhebbers. De ontwerper uit Los Angeles staat bekend om zijn luxueuze designs die geïnspireerd zijn op Nike sneakers. Van de Dior x Air Jordan 1 High tot aan de Wu-Tang Clan x Nike Dunk High – vrijwel elke iconische sneaker lijkt opnieuw ontworpen te zijn door Ciambrone.

In het ontwerpen van zijn creaties heeft The Shoe Surgeon nooit goedkeuring gevraagd bij Nike. In zijn carrière heeft de ontwerper sneakers ontworpen voor namen als LeBron James, Justin Bieber en het voetbalteam Real Madrid. Met prijskaartjes van $10.000 voor enkele ontwerpen heeft hij hier flink aan verdiend.

Nike klaagt aan

Volgens gerechtelijke documenten heeft Nike de ontwerper meerdere klachten gestuurd voor het gebruik maken van het merk. Na vele pogingen om de zaak “privé op te lossen”, zoals Nike de situatie beschrijft, heeft het merk nu toch een rechtszaak aangespannen tegen The Shoe Surgeon met betrekking tot meer dan 30 Nike handelsmerken.

The Shoe Surgeon Nike
Beeld @SneakerLegal

In een statement liet Nike weten niet alleen een probleem te hebben met het gebruik van hun merk en ontwerpen, maar ook met het feit dat Ciambrone workshops organiseert om mensen te leren hoe ze hun handelsmerken kunnen namaken. Daarnaast beweert Nike dat The Shoe Surgeon designs van zijn website verwijderde en deze via andere kanalen verkocht.

Nike liet aan Hypebeast weten dat het team het jammer vindt dat het zo ver heeft moeten komen. Nike werkte al langere tijd met The Shoe Surgeon aan enkele projecten voor gesponsorde atleten. Na jaren geprobeerd te hebben de problemen intern op te lossen, bleef The Shoe Surgeon zijn activiteiten opschalen, terwijl hij beloofd zou hebben de IP-rechten van Nike te respecteren.

Het is niet de eerste keer dat The Shoe Surgeon voor de rechter moet verschijnen. Recent klaagde Frans modehuis Goyard de designer aan voor het gebruiken van het iconische monogram op zijn designs, zonder hier toestemming of autorisatie voor gekregen te hebben.

The Shoe Surgeon heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor updates omtrent deze rechtszaak.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date