Skip to content
Editorial

Nike brengt Elliot Hill terug ter vervanging van John Donahoe

20 september 2024 17:20
Nike brengt Elliot Hill terug ter vervanging van John Donahoe
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

De huidige CEO van Nike, John Donahoe, treedt af als President, Chief Executive Officer en als lid van de Raad van Bestuur. In 2020 nam Donahoe het stokje over van Mark Parker, huidige voorzitter van The Walt Disney Company. Nike haalt topman Elliot Hill, die in 2020 bij Nike met pensioen ging, terug om Donahoe op te volgen.

Donahoe vertrekt

Nike gooit het roer om. Op 19 september kondigde de Raad van Bestuur van Nike Inc. aan dat Elliot Hill met ingang van 14 oktober 2024 de nieuwe CEO bij Nike wordt. Daarnaast vervangt Hill ook Donahoe in de Raad van Bestuur en wordt hij lid van het Executive Committee.

Mark Parker (links) en John Donahoe (rechts) l Beeld Nike

Donahoe stond al langere tijd onder druk. In 2020 nam hij Mark Parker’s positie als Chief Executive Officer van Nike over, nadat hij langere tijd als CEO werkte bij eBay. Gedurende ruim vijf jaar bepaalde Donahoe de koers van Nike, waarbij hij zich vooral richtte op het versterken van de direct-to-consumer-strategie.

Zoals uit de afgelopen jaarverslagen bleek, heeft Nike niet de gewenste vooruitgang geboekt, iets waar Donahoe verantwoordelijk voor gesteld werd. Ondanks dat de omzet van Nike nog altijd steeg, boekte het bedrijf minder winst, zo bleek ook uit het Nike 2024 Q4 rapport.

Teleurstellende cijfers

Nike groeit, maar blijft achter. Naast de teleurstellende resultaten, leek ook de hype rondom iconische silhouetten, als de Air Jordan 1 en Air Max 1, te verdwijnen, mede door overproductie. Waar sneakers eerst binnen mum van tijd uitverkocht raakten, bleven deze nu langer in de schappen liggen, wachtend tot ze in de uitverkoop gingen.

Beeld Nike

Of dit resultaat was van een Nike meeting uit 2021, waarin de SNKRS app onder de loep genomen werd nadat het zijn gebruikers verloor, is moeilijk te zeggen. In deze meeting uitte het bedrijf, dat destijds onder Donahoe’s leiding functioneerde, bang was een groot deel van de SNKRS app gebruikers te verliezen, mede door releases die te exclusief zouden zijn.

Donahoe’s oplossing: “Exclusive Access” voor loyale gebruikers en “exclusivity at scale”, een mate van zeldzaamheid rondom een sneaker die daarnaast ook aan de vraag kon voldoen. Grotere volumes in releases dus. Of deze strategie Nike ter goede gedaan heeft, is dus echter de vraag.

Topman Elliot Hill

Het is aan Elliot Hill om het tij te keren. Hill is geen onbekende bij Nike en werkte ruim 32 jaar voor het bedrijf, voor hij in 2020 met pensioen ging. In zijn carrière bij Nike heeft Hill een aantal functies vervuld. Hij startten in 1988 als stagiaire en heeft zich in de afgelopen decennia omhoog gewerkt binnen het bedrijf.

Beeld Nike

In 2006 werd hij aangewezen als Vice President van Global Retail en in 2018 was hij President voor afdeling Consumer & Marketplace. Na twee jaar als President gewerkt te hebben, ging Hill in 2020 met vervroegd pensioen. Nu keert hij terug, tot vreugde van velen. De aandelen van Nike stegen met 9,99% nadat het nieuws bekend werd dat Elliott zou terugkeren.

Hills carrière bij Nike l Beeld LinkedIn

“For 32 years, I’ve had the privilege of working with the best in the industry, helping to shape our company into the magical place it is today”, vertelt Hill in een statement. “I’m eager to reconnect with the many employees and trusted partners I’ve worked with over the years, and just as excited to build new, impactful relationships that will move us ahead.”

Hill start per 14 oktober 2024 als nieuwe CEO bij Nike. Donahoe blijft tot 31 januari 2025 als adviseur aan het bedrijf verbonden om een soepele overgang te waarborgen.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date