Skip to content
Editorial

Hoe de New Balance 990v6 beetje bij beetje de sneakerwereld overnam

11 september 2024 15:32
Hoe de New Balance 990v6 beetje bij beetje de sneakerwereld overnam

In 2022 verscheen die dan eindelijk: de New Balance 990v6, het vervolg op de 990v5 en andere modellen uit de New Balance 990-serie. Het silhouet werd geïntroduceerd in een commercial met niemand minder dan Action Bronson, die later een collab uitbracht met de 990v6.

Sinds het model zijn debuut maakte, heeft de 990v6 de harten van vele sneakerliefhebbers veroverd. Lees hier alles over de geschiedenis van de sneaker en krijg antwoord op de meest gestelde vragen.

De 990 serie

De New Balance 990v6 is het recentste silhouet uit de 990 serie van New Balance. De sneaker volgt populaire releases als de 990v4, 990v3 en 990v2 op. In 1982 introduceerde New Balance de 990 serie met het eerste silhouet; de New Balance 990, een strak design dat vooruitstrevende technologieën gebruikte.

Beeld New Balance

De New Balance 990 was ontworpen als hardloopschoen. De focus van het design lag dan ook op demping en comfort, iets wat goed van pas zou komen op de baan. Destijds was het model, met een retailprijs van € 100, een van de duurste hardloopschoenen op de markt, waardoor de sneaker uitgroeide tot een symbool van luxe en kwaliteit.

Beelden Sneakerjagers

In 1998 kreeg de New Balance 990 er een broertje bij: de 990v2. De sneaker borduurde voort op de technologieën van de eerste variant, maar introduceerde de ABZORB-middenzool, die voor extra demping zorgde.

New Balance 990v3 'Green Gold' - Made in USA

M990GG3 · Prijs vanaf €125,-

Naar alle aanbieders

Teddy Santis x New Balance 990v4 'Grey' - Made in USA

U990TG4 · Prijs vanaf €164,-

Naar alle aanbieders

Sindsdien is het hard gegaan, New Balance introduceerde het ene na het andere silhouet en bracht in 2019 de 990v5 uit, een chunky design dat de brug sloeg tussen performance en stijl.

New Balance 990v6

Zo’n drie jaar later verscheen de 990v6, New Balance’s paradepaardje op het gebied van sport en design. De sneaker werd geïntroduceerd in de ‘Runners aren’t normal’ campagne met onder andere rapper Action Bronson, atleet Trayvon Bromell en model Harsahej Singh Anand.

De sneaker is onderdeel van de MADE in USA lijn, wat betekent dat alle sneakers met oog voor detail zijn ontworpen in de fabrieken in Boston, Massachusetts. Het 990v6 silhouet maakte zijn debuut in de ‘Grey’ colorway, een kenmerkende colorway van New Balance.

Beelden New Balance

De sneaker gebruikt FuelCel foam in de zool en een ENCAP tussenzooldemping dat duurzaam polyurethaan gebruikt. Het bovenwerk is opgebouwd uit stevig mesh, leer en suède.

Populaire releases

Sinds zijn debuut heeft de New Balance 990v6 er al enkele colorways bijgekregen. In 2023 kwam Action Bronson, rapper en presentator van zijn eigen programma “F*CK, THAT’S DELICIOUS” die ook in de campagne van de 990v6 verscheen, met twee colorways van het silhouet: ‘Balaklava’ en ‘Lapis Lazuli’.

‘Balaklava’
‘Lapis Lazuli’

Beide sneakers hadden opvallende colorways, kenmerkend voor de releases van Bronson. Zowel de 990v6 ‘Balaklava’ en ‘Lapus Lazuli’ waren een groot succes en werden gevolgd door meer Action Bronson x New Balance releases – en wij zijn fan.

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs verscheen een andere grote speler bij New Balance met zijn eigen 990v6 colorways: Joe Freshgoods. Speciaal voor de spelen kwam de designer uit Chicago met de colorways ‘Paris Red‘ en ‘Prom Blue’.

Beeld Joe Freshgoods

De colorways hintten naar zowel de vlag van Frankrijk, waar de spelen gehouden werden, als de vlag van Amerika, of specifieker, Chicago, Freshgoods’ thuisbasis.

Ook het New Yorkse kledinglabel KITH ontving een eigen 990v6 release, evenals Carhartt WIP, Aimé Leon Dore, en Loro Piana (die een retailprijs van € 1500 had). Toch vielen ook de regular releases van New Balance, onderdeel van de Made in USA lijn en ontworpen door Aimé Leon Dore founder Teddy Santis, in de smaak bij velen.

FAQ

Ontworpen als hardloopschoen, gedragen als lifestyle sneaker. De New Balance 990v6 is een veelzijdig model geschikt voor elke sneakerliefhebber. Mocht je nog met enkele vragen zitten over de pasvorm van de sneaker of wil je weten hoe je je paar het beste kunt onderhouden, check dan snel de FAQ hieronder.

New Balance 990v6 FAQ

Hier beantwoorden we je de meestgestelde vragen rondom de 990v6. Zit je vraag er niet tussen? Stel gerust je vraag via het Sneakerjagers Instagramaccount (@sneakerjagers). Hier zullen we je gauw te woord staan.

Valt de New Balance 990v6 op maat?

Ja, de sneaker valt op maat. Je kunt dus gerust je gebruikelijke maat bestellen.

Wanneer werd de New Balance 990v6 gereleased?

De 990v6 maakte eind 2022 zijn debuut. In de New Balance campagne ‘Runners Aren’t Normal’ werd de sneaker geteased. Op 4 november 2022 verscheen de eerste colorway van het silhouet; ‘Grey’.

Kun je de New Balance 990v6 in de wasmachine doen?

Nee, het wordt afgeraden om de sneaker in de wasmachine te doen. De 990v6 gebruikt de materialen mesh, leer en suède die beschadigd kunnen raken in de wasmachine. Wel kun je de sneaker schoonmaken met de daarvoor bestemde cleaning kits, denk hierbij aan de kits van merken als DFNS.

Is de New Balance 990v6 een geschikte sneaker om in hard te lopen?

De 990v6 is oorspronkelijk ontworpen als hardloopschoen en is dus zeker geschikt om in hard te lopen of sporten. Echter, is de sneaker deze dagen omarmd als lifestyle sneaker en zijn er andere New Balance modellen meer geschikt als hardloopschoenen. Denk hierbij aan de FuelCell SuperComp Elite v4 of de Fresh Foam X 860v14.

Is de New Balance 990v6 zijn prijs waard?

De sneakers uit de New Balance 990 serie worden met oog op detail geproduceerd en gebruiken premium materialen, zo ook de 990v6. De sneaker mag dan wel een ietwat hogere retailprijs hebben, maar deze prijs komt zeker ten goede in het jarenlange plezier van het paar.

Welke technologieën gebruikt de 990v6?

De New Balance 990v6 is het resultaat van jarenlange innovatie. De sneaker gebruikt FuelCell foam in de zool, dat demping en comfort biedt. De ENCAP-tussenzooldemping met lichtgewicht schuim en een duurzame polyurethaan rand zorgt voor de juiste ondersteuning.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date