Je kent de Nike Cortez vast wel. Het is een classic Nike silhouet die al bijna 50 jaar geliefd is onder de Nike fans. Wist je ook dat de kicks op sommige plekken verboden zijn? Dat het model meerdere keren van naam is veranderd? Of dat Nike en Asics een strijd hadden om het model? asicsLees verder voor alle details!
Hoe de Cortez is ontstaan
Om een begin te maken aan dit verhaal moet je Bill Bowerman kennen. Bowerman was een Amerikaanse hardlooptrainer en later de medeoprichter van Nike. Hij werkte samen met het Japanse schoenen bedrijf Asics, dat destijds nog Onitsuka Tiger heette. De twee werkten aan de TG-24 loopschoen.
TG-24 shoe designed by Bill Bowerman w/Mexico Line
In augustus 1966 bestelde Bowerman 300 paar van de ‘TG-24 shoe designed by Bill Bowerman w/Mexico Line’ om in de VS te verkopen. Ik geloofde het eerst ook niet, maar dit was echt de naam van de desbetreffende schoen. Los van de naam was de kwaliteit van de schoenen erg goed. Het had alles waar een hardloper destijds naar op zoek was. Hierdoor werd de schoen één van de best verkopende hardloopschoenen van dat jaar.
Van Mexico naar Cortez
Voordat Phil Knight en Bill Bowerman hun bedrijf Nike noemde, heette het Blue Ribbon Sports. BRS importeerde sportschoenen vanuit Japan naar de VS. In 1967 besloot Bowerman de naam van de TG24 te veranderen in een meer ‘markt vriendelijke’ naam. Hij noemde de schoenen Mexico. Deze naam was geïnspireerd op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico.
Na het jaar van de Olympische Spelen wilden Blue Ribbon Sports en Onitsuka Tiger toch een meer opvallende naam voor de sneaker hebben. Daarom bedachten ze de naam Aztec, vernoemd naar de Indianen uit Mexico. Met deze naam kwamen ze al snel in juridische problemen, omdat het te veel leek op de Adidas Azteca Gold track shoe.
BRS noemde de schoen daarna Cortez. Vernoemd naar Hernan Cortés die de Azteken versloeg. Zou dit stiekem een message zijn geweest naar adidas?
Nike Cortez vs. Tiger Cortez
De Cortez viel niet alleen in de smaak bij atleten. Het model zag er namelijk cool genoeg uit om als lifestyle-schoen te worden gedragen. Het werd de best verkochte schoen in de geschiedenis van BRS en Onitsuka Tiger, maar achter de schermen begonnen er problemen te ontstaan.
Bowerman en Knight veranderden de naam van hun bedrijf in 1971 naar Nike Inc. Deze naam was geïnspireerd door de Griekse godin van de overwinning. De twee besloten hun eigen schoenenlijn te introduceren met de Nike Cortez. De Swoosh die is ontworpen door studente Carolyn Davidson, werd toegevoegd aan de zijkant van de Cortez. Dit was de start van een jarenlange strijd met Onitsuka Tiger. Wie kreeg het recht op de Cortez naam?
Beide bedrijven bleven schoenen in de Cortez stijl ontwerpen en verkopen. Omdat beide bedrijven de kicks ook nog uitbrachten onder de naam Cortez, kwam het tot een rechtszaak. In 1974 maakte de rechtbank een beslissing in het voordeel van Nike. Hierdoor Onitsuka ertoe de schoen te herbranden onder de naam Tiger Corsair. Deze schoen is nog steeds erg populair.
‘S werelds lichtste hardloopschoen
Nike’s leren Cortez werden verkocht voor 22,90 dollar. Kun je het je voorstellen?!
Deze leren Cortez was echter behoorlijk zwaar. Bowerman veranderde het leren bovendeel daarom naar een lichtgewicht nylon constructie en in 1974 werd de Nylon Nike Cortez geïntroduceerd als ’s werelds lichtste hardloopschoen. Daarnaast was er een vrouwen versie van de Cortez genaamd de Seniorita Cortez. Deze schoen werd populair toen hij bij actrice Farah Fawcett gezien werd in Charlie’s Angles.
De verboden Nike sneaker
Hier maak ik even een grote switch. De Nike Cortez was geliefd onder een hele brede doelgroep. Met de opkomst van LA ‘gangster rap’ werd de Cortez geliefd in de hip-scene onder de naam ‘Dopeman’s Nikes‘ van het NWA nummer Dopeman uit 1987: “To be a dopeman boy, you must qualify. Don’t get high off your own supply.” De kleur van je Nike Cortez kicks gaf aan bij welke gang je zat. De Bloods bendeleden dragen rood, terwijl de Crips blauw dragen. Als je de sneakers zag wist je al vaak dat het om een bendelid ging. Het liep in het begin van de jaren ’90 zelfs zo uit de hand dat scholen de schoen verboden, omdat ze werden beschouwd als ‘bende-gerelateerd’.
De beruchte Amerikaanse bende MS-13 heeft de Nike Cortez geadopteerd als onderdeel van hun uniform, als een teken van trouw. De schoen is zelfs zo nauw verbonden geraakt met de transnationale bende, dat de politie in bendegebieden er gewoonlijk van uitgaat dat iedereen die de schoen draagt, betrokken is bij MS-13.
Run Forest, Run!
Als ik aan de Nike Cortez denk, denk ik aan iets heel anders. Namelijk Forrest Gump. Deze film wordt vaak een ‘product placement slam dunk’ genoemd. De schoen werd opnieuw mega populair door het succes van de film. Forrest kreeg de kicks cadeau en hij omschreef het als “Het beste cadeau dat iemand me ooit kon geven!“. Ik zie regelmatig memes voorbij komen van dit moment, waarbij het model is vervangen door een andere schoen. Check hieronder een voorbeeld