Na het succes van de Sheltersuit Foundation richt designer en oprichter Bas Timmer zich nu op een nieuw project: de lancering van een nieuwe kledinglijn. Met deze collectie geeft Timmer een nieuwe definitie aan de term streetwear. Sneakerjagers sprak met Timmer en zijn business adviseur Joost van Pelt.
Maak kennis met
Enkele weken voor de lancering van de collectie ontmoeten we Timmer en van Pelt in Rotterdam, achter in de winkel van WOEI, waar de lancering ook zal plaatsvinden. Achter drie rekken vol jassen, broeken en T-shirts zitten de twee. “Ik ben Bas Timmer, Enschedeër en oprichter van de Sheltersuit Foundation,” vertelt Bas terwijl hij een hand geeft.
Tegenover Timmer zit van Pelt, oprichter van WRKSHOP Agency en voormalig verantwoordelijke voor de Nike Sportswear distributie in Europa. “Na ruim 20 jaar bij Nike gewerkt te hebben, focus ik me nu op kleinere merken en help ik start-ups. Via via ben ik bij Bas terechtgekomen en help ik hem met de strategie van zijn nieuwe project,” aldus van Pelt.
Het project is een vervolg op de Sheltersuit Foundation, een initiatief dat Timmer tien jaar geleden startte. “Ik heb vroeger mode gestudeerd en neigde al snel naar het ontwerpen van (multi)functionele winterkleding”, vertelt Timmer. “Toen de vader van twee vrienden op straat overleed aan onderkoeling, ben ik Sheltersuit Foundation gestart.”
Sheltersuit Foundation
Onder de naam Sheltersuit Foundation is Timmer begonnen met het ontwerpen en uitdelen van slaapzakken aan daklozen, omdat volgens hem “iedereen onderdak verdient.” De slaapzakken worden gemaakt van gerecyclede materialen en zijn weerbestendig. Bovendien is het ontwerp ook multifunctioneel en kan de bovenkant worden afgeritst en als jas gedragen worden.
In de afgelopen tien jaar heeft Sheltersuit Foundation wereldwijd zo’n 35.000 slaapzakken uitgedeeld. In 2021 werd Timmer gevraagd door modehuis Chloé om een jas te ontwerpen, die datzelfde jaar op de catwalk in Parijs verscheen. Een jaar later gaf hij een workshop bij Nike in Portland, gericht op kleding- en slaapzakontwerpen voor lokale shelters.
Met zijn Sheltersuit reisde Timmer de wereld rond, ontwikkelde hij zijn concept verder en werd hij in 2020 door Time uitgeroepen tot ‘Next Generation Leader’. “Ik ben trots op wat we bereikt hebben”, zegt hij, “de opgedane kennis wil ik nu gebruiken voor ons volgende project.”
Nieuwe uitdaging
Waar Sheltersuit Foundation zich voornamelijk richtte op mensen zonder huisvesting, is het nieuwe label ontworpen met de jeugd die geregeld op straat te vinden is in gedachten. “De ontwerpen hebben een streetwear look en zijn daadwerkelijk voor op de straten gemaakt”, legt Timmer uit. Hiermee doelt hij op de stevige, waterafstotende materialen die zijn gebruikt in het ontwerp van de items. “Een beetje een dubbele betekenis van streetwear.”
Van Pelt overhandigt een van de hoodies uit de collectie. De hoodie is zwart gewassen van kleur en zwaar van gewicht, 1,4 kilo om precies te zijn. “Wat je direct voelt bij de items is dat ze van erg hoge kwaliteit zijn. Geen dunne, makkelijk afbreekbare stoffen, maar stevige materialen die meerdere seizoenen, zo niet jaren, meegaan.”
Het duo toont vervolgens enkele items uit de collectie. Van T-shirts tot hoodies, broeken en jassen – elk item unieker dan het vorige. “Heb je toevallig water bij je?”, vraagt Timmer. Na het overhandigen van een waterflesje giet hij wat water over de hoodie die hij op dat moment vastheeft. “Kijk, het glijdt er zo vanaf.”
Ook is elk kledingstuk genummerd. “Ik wil de collecties gelimiteerd houden”, vertelt Timmer. “Hier zie je bijvoorbeeld dat deze hoodie nummer 8 van de 21 is, zo gelimiteerd is het.”
Op de vraag waar de materialen vandaan komen, mag Timmer geen antwoord geven. “We gebruiken materialen van Parijse luxury merken, ik kan je alleen niet vertellen welke merken dit zijn.” Timmer werkt met deadstock stoffen, materialen die merken niet gebruiken in hun volgende collectie. De stoffen selecteert hij handmatig in Portugal. “Ik geef deze stoffen weer een nieuw leven”, aldus Timmer.
Dat het premium kwaliteit stoffen zijn, is goed terug te zien. De hoodie gebruikt 800 g/m² katoen, iets wat niet vaak voorkomt. “Ook dit was voor ons een gok”, vertelt Timmer, “maar het heeft goed uitgepakt.”
Op het Instagramaccount @one.of.xx toont de ontwerper de eerste beelden van de collectie en geeft hij een kijkje achter de schermen.
Launch WOEI
De afgelopen weken zijn hectisch geweest voor Timmer. De ene dag was hij nog in Berlijn voor het uitdelen van Sheltersuits bij opvanglocaties, de andere dag mocht hij stoffen uitkiezen in Portugal. Nu staat de collectie er eindelijk. “Of ik zenuwachtig ben voor de lancering? Nee, zeker niet, ik heb er juist zin in,” lacht Timmer.
En terecht. De collectie staat als een huis en ook de lancering van het label wordt groots aangepakt. Op 22 november wordt de collectie getoond in de winkel van WOEI. “Voor ons beiden is WOEI bekend terrein”, vertelt van Pelt. “Daarnaast heeft deze winkel een link met wat er op straat speelt en fashion. Er was geen andere store waar we deze lancering wilden realiseren.”
Voor de lancering hebben ze de hulp ingeroepen van kunstenaar Daan Koens, tevens een Rotterdammer. Zijn werken à la Picasso, zijn uit duizenden te herkennen en waren eerder te zien op podia zoals Lowlands, waar hij tijdens een optreden van Joost Klein live te werk ging.
“Naast dat zijn werken ongelooflijk goed zijn, heeft hij ook veel affiniteit met WOEI, Rotterdam en het werk van Sheltersuit,” legt Van Pelt uit. “Via mijn zoon ben ik met hem in contact gekomen, en ik heb hem aan Bas voorgesteld. Er was direct een klik.”
Speciaal voor de eerste collectie heeft Koens een print ontworpen voor de tees. Het kunstwerk weerspiegelt de verschillende lagen van welvaart in de samenleving, iets wat terugkoppelt naar het DNA van Sheltersuit. Tijdens de lancering van de kledinglijn zal Koens aanwezig zijn om deze print live te schilderen in het pand van WOEI. “Met de lancering willen we de straat naar binnen halen”, aldus Timmer.
Vooruitblik
Timmer kijkt enthousiast vooruit naar de lancering van zijn volgende project. “Ik hoop dat we voor iedereen cadeautjes hebben gemaakt”, Timmer. Hoewel ze nog druk bezig zijn met de voorbereidingen, werken ze al aan de volgende collectie. Timmer blijft ook betrokken bij de Sheltersuit Foundation en zal dat ook nooit veranderen.
“Gelukkig heb ik nu een groot team waar ik taken aan kan overdragen, zodat ik me kan richten op nieuwe uitdagingen, zoals het vormgeven van kledingcollecties, waar mijn passie nu voornamelijk ligt”, aldus Timmer.
Van Pelt deelt het optimisme: “Wat Timmer met de foundation heeft bereikt, maakt me benieuwd hoe ver hij met het label kan komen. De designs zijn sterk en de spirit ook.” Met dit label heeft Timmer een eigen league gecreëerd, waarin de straat en streetwear samenkomen. Een combinatie die volgens beiden zeer vruchtbaar kan zijn.
“We staan nog maar aan het begin, hè? Over tien jaar willen we in heel Europa actief zijn, en misschien zelfs groter dan dat” – Timmer.