Skip to content
Sustainability

ASICS en duurzaamheid – een overzicht

3 januari 2023 09:22
Door Laura
ASICS en duurzaamheid – een overzicht

Veel merken doen tegenwoordig iets met duurzaamheid. Steeds vaker zie je het gebruik van gerecycled materiaal, een groene stip of een groen logo, wat staat voor de klimaatvriendelijkheid van een product. ASICS heeft ook een duurzaamheid categorie die je kunt aanklikken wanneer je jouw productzoekopdracht wilt filteren. Daarom vroegen we ons af: Hoe duurzaam is ASICS eigenlijk? Wij geven u een overzicht.

Een blik op de geschiedenis van ASICS

Anima Sana In Corpore Sano– dat is waar het merk ASICS voor staat. De uitdrukking komt van de Romeinse satiricus Juvenal en betekent in het Nederlands: “Men moet leven voor een gezonde geest in een gezond lichaam“. En dat is precies wat ASICS doet sinds de oprichting in 1949.

Kihachiro Onitsuka richtte het merk op na zijn terugkeer van de oorlog. Met de stichting streefde Kihachiro het doel na om via sport gezonde jongeren te stimuleren.

Het begon allemaal in het voorjaar van 1950, toen spelers van toonaangevende basketbalclubs uit die tijd de prototypes van het eerste ASICS-model mochten testen. Het belangrijkste was natuurlijk de prestatie bij het stoppen, draaien en sprinten. De Japanners kregen de inspiratie voor de ontwikkeling van de schoen bij het zien van een in azijn gedrenkte octopus. De suction cup basketbalschoenen werden gemaakt.

Foto’s via ASICS

De MAGIC RUNNER uit 1960 werd daarentegen ontwikkeld voor marathonlopers. In die tijd was het vanzelfsprekend dat atleten blaren op hun voeten hadden. Daarom ontwikkelde het merk een nieuw type ventilatiesysteem naar het voorbeeld van luchtgekoelde motorfietsen. Zo zaten er gaten bij de tenen en aan de zijkanten van de schoen.

In 1986 werd de eerste op GEL gebaseerde schoen op de markt gebracht met het siliconen dempingsmateriaal dat de voet bij impact opvangt. Het GEL was te vinden in twee modellen hardloopschoenen, de GT-II en de FREAKS. Het bleef ook evolueren tot een van de fundamentele functionele materialen die ASICS vandaag associeert.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van ASICS? Bekijk dan ons sneaker nieuws!

Enkele feiten over de industrie

Naar schatting is de sneaker- en mode-industrie verantwoordelijk voor 6% van de totale ecologische voetafdruk in Europa. Als de industrie zo door blijft gaan, zal het klimaateffect tegen 2030 naar verwachting met nog eens 49% toenemen.

De kern van de industrie, kortom, is de afhankelijkheid van gewone kunststoffen. Dit betekent dat 99% van de kunststoffen afkomstig is van fossiele brandstoffen – en deze brandstoffen zijn de belangrijkste bron van koolstofuitstoot. 91% van alle kunststoffen wereldwijd worden na hun productie niet gerecycleerd en belanden op stortplaatsen of in de oceaan.

In het kort: Duurzaamheid in de sneaker- en mode-industrie is een industriebreed probleem, en daarom zijn er ook industriebrede oplossingen nodig. Maar wat doet ASICS eraan?

ASICS en duurzaamheid?

ASICS zegt:

“Sinds onze oprichting in 1949 is het ons doel mensen te helpen een gezonde geest in een gezond lichaam te bereiken. Maar voor een gezonde geest in een gezond lichaam hebben we een gezonde aarde nodig om op te lopen.”

ASICS

Daarom stelt het merk zichzelf een aantal doelen. De belangrijkste: de CO2-uitstoot verminderen, gerecycleerde materialen gebruiken en minder hulpbronnen verbruiken. Daarom heeft ASICS een recyclageconcept ontwikkeld.

1. Artikelen produceren die minder hulpbronnen gebruiken en gemakkelijker te recyclen zijn.

2. Gebruik gerecycleerde, biogebaseerde en waterbesparende opties.

3. Duurzame energie gebruiken en efficiënt en schoon produceren.

4. Constante verbetering van de kwaliteit, zodat onze producten nog langer meegaan.

5. Neem spullen terug voor hergebruik.

Daarnaast belooft het merk zichzelf en zijn klanten om de netto CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul te reduceren. Andere tussentijdse doelstellingen voor de toekomst worden als volgt samengevat:

2030: 63% CO2-reductie door directe activiteiten en door toeleveringsketens ten opzichte van 2015
2030: 100% hernieuwbare elektriciteit in de bedrijfsfaciliteiten
2030:
Verplichting tot 100% gerecyclede polyesterproductie

Huidige status van de meest gebruikte materialen

Polyester bij ASICS

Laten we eerst verduidelijken waarom de stof zo schadelijk is voor het milieu. Polyester is een synthetische vezel gemaakt van producten op basis van aardolie. Vanwege zijn duurzaamheid, elasticiteit en waterafstotende eigenschappen is polyester een goed materiaal voor sportkleding. Omdat polyester echter wordt gemaakt van niet-hernieuwbare hulpbronnen en de productie ervan gepaard gaat met hoge koolstofemissies, heeft het een negatief effect op het milieu.

ASICS heeft dit ook ingezien en heeft zich er daarom toe verbonden om tegen 2030 alle nieuwe polyester in kleding en schoenovertrekken te vervangen door gerecycleerd polyester. Het merk gebruikt gerecycled polyester van PET-flessen of van textiel.

Katoen bij ASICS

Het is bekend dat katoen vóór de oogst een grote hoeveelheid water en een grote hoeveelheid chemische stoffen (pesticiden en meststoffen) verbruikt. Daarom moet men ook voor dit materiaal zijn toevlucht nemen tot alternatieven of ten minste een duurzamere teelt.

In 2018 deed het merk een groepsbrede toezegging om meer duurzame katoen in te kopen. Daarom heeft ASICS zich ertoe verbonden om tegen 2025 100% van het katoen voor zijn kledingproducten en accessoires te betrekken van duurzamer katoen. Concreet betekent dit katoen dat Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd is, Fairtrade gecertificeerd is, voldoet aan de Global Recycle Standard (GRS) en verhandeld wordt onder een CmiA-licentie.

Leer bij ASICS

Je weet waarschijnlijk waarom leer niet echt milieuvriendelijk is: De verwerking van dierlijke huiden tot leer dat verder wordt verwerkt tot een eindproduct is niet gemakkelijk en evenmin diervriendelijk. Tijdens het arbeidsintensieve proces worden chemicaliën en water gebruikt, wat niet alleen schadelijk is voor de dieren, maar ook voor het milieu.

ASICS stopt niet met het gebruik van leer, maar gebruikt in ieder geval wel al duurzamer leer. Daarom sloot ASICS zich in 2018 al aan bij de Leather Working Group (LWG). De LWG is een organisatie van leerfabrikanten die milieuvriendelijke bedrijfspraktijken bevordert. Hoewel de LWG zich richt op milieuduurzaamheid, steunt de organisatie ook ethische bedrijfspraktijken in leerlooierijen.

ASICS gebruikt ook gerecycled leer, dat is leer gemaakt van natuurlijk leerafval en polyestervezels.

Zolen bij ASICS

ASICS is vooral bekend om zijn sneakers en hardloopschoenen. Daarom gebruikt het bedrijf cellulose-nanovezels (CNF) voor schoenzolen. CNF bestaat uit uiterst fijne vezels waarvan de grootte wordt gemeten in nanometers. Ze zijn een vijfde van het gewicht van staal, maar vijf keer sterker.

CNF kan gewonnen worden uit vrijwel alle soorten plantaardige biomassa, waardoor dit materiaal een zeer overvloedige en hernieuwbare bron is.

De in 2018 gelanceerde GEL-KAYANO 25 hardloopschoen ’s werelds eerste hardloopschoen met CNF.

NAKED Copenhagen x ASICS Sportstyle GEL-1130

1203A192-100 · Prijs vanaf €200,-

Naar alle aanbieders

ASICS Glideride 2 Black/White Marathon Running

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

ASICS streeft ernaar zorg te dragen voor de planeet en het milieu. Hiervoor is ASICS duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen. De brand vermindert het milieueffect, ook in de waardeketen. Zij hebben een duidelijk omschreven routekaart voor 2050 en hebben zich ertoe verbonden het gebruik van duurzame materialen gestaag op te voeren.

Kijk op de website van ASCIS voor duurzame producten of meer info. Lees meer over duurzaamheid via Sneakerjagers Sustainable.

Tags

Foto credits
Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date